Οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά

Οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά

Οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά, μία έκτακτη και επικίνδυνη παθολογική κατάσταση εντός της κοιλιάς, η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση. Πρόκειται για φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού τμήματος παχέος εντέρου. Είναι η πιο συχνή πάθηση στην παιδοχειρουργική.

Θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης

Συνήθως βρίσκεται στο δεξιό κατώτερο τεταρτημόριο της κοιλιάς. Η ακριβής θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης παρουσιάζει πάντως σημαντικές παραλλαγές. Αν και δεν γνωρίζουμε την ακριβή λειτουργία της, η σκωληκοειδής απόφυση δεν είναι απαραίτητη στον οργανισμό.

 
Που οφείλεται
Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης προκαλείται συνήθως από απόφραξη του αυλού της, για την οποία μπορεί να ευθύνονται διογκωμένοι λεμφαδένες, κοπρολίθοι και ξένα σώματα. Η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να διαταράξει τις εκκρίσεις της και να οδηγήσει σε διάταση, φλεγμονώδη αντίδραση και σε μικροβιακή μόλυνση.
 
Γιατί είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά επικίνδυνη
Σαν οξεία φλεγμονή εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια δυνητικά πολύ επικίνδυνη κατάσταση και να απειλήσει ακόμα και την ζωή του παιδιού. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, έχει ως αποτέλεσμα την ρήξη και την έξοδο κοπρανώδους υλικού και μικροβίων στην περιτοναϊκή κοιλότητα και τελικά την πρόκληση περιτονίτιδας.
 
Συμπτωματα
Τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά είναι το κοιλιακό άλγος, ναυτία, τάση για έμετο, ανορεξιά και δεκατική πυρετική κίνηση. Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα γίνονται ολοένα και πιο έντονα με κυρίαρχο το έντονο κοιλιακό άλγος που εντοπίζεται σχεδόν σε όλη την κοιλιακή χωρά και συνοδεύεται με πυρετό και ρίγος.
 
Τι άλλο μπορεί να είναι
  • Μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Γαστρεντερίτιδα.
  • Πνευμονία δεξιάς βάσεως.
  • Ουρολοίμωξη.
 
Διάγνωση
Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας γίνεται από παιδοχειρουργό με την λήψη του ιστορικού, την προσεκτική κλινική εξέταση καθώς και την αξιολόγηση των εργαστηριακών ευρημάτων και των απεικονιστικών εξετάσεων.
 
Αντιμετώπιση
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Οι δυο επιλογές που έχει ο παιδοχειρουργός είναι η ανοικτή σκωληκοειδεκτομή και η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.
 
Πονάει το παιδί μετά την επέμβαση
Η μετεγχειρητική πορεία και η διάρκεια νοσηλείας του παιδιού εξαρτάται από την βαρύτητα της πάθησης και της χειρουργικής επέμβασης. Τα παιδιά αναρρώνουν γρηγορότερα από τους ενήλικες.
 
Τι γίνεται όταν το παιδί γυρίσει στο σπίτι
  • Ειδικό διαιτολόγιο για 15 ημέρες.
  • Χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα οπού αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Περιποίηση της τομής.
  • Απουσία για 1 εβδομάδα από το σχολείο.
  • Αποφυγή αθλοπαιδιών για ένα μήνα.
 

Ο Ηλίας Αλεξίου, είναι Χειρουργός Παίδων στο Νοσοκομείο Metropolitan στην Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  opaidoxeirourgos.gr ή καλέστε στο 210 4807022 & 6945995542