Κοκκίωμα ομφαλού στα παιδιά

Κοκκίωμα ομφαλού στα παιδιά

Ο ομφάλιος λώρος συνδέει την μητέρα με το έμβρυο καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης οπού και παρέχει σε αυτό τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξή του. Αμέσως μετά την γέννηση τέμνεται και απολινώνεται στην αίθουσα τοκετού και τελικά αποπίπτει σε χρονικό διάστημα 7-10 ημερών.

Μέχρι την απόπτωση του ομφαλίου λώρου επιβάλλεται η τακτική περιποίηση και η απολύμανση του κολοβώματος για να αποφευχθούν τυχόν δερματικές και συστηματικές μολύνσεις.

Συστήνεται ο καθαρισμός με καθαρό οινόπνευμα και αντισηπτικό διάλυμα Betadine. H παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την απόπτωση του ομφαλίου λώρου αλλά και 2-3 ημέρες μετά, μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση της περιοχής. Το ομφαλικό κολόβωμα, μέχρι να αποκολληθεί πρέπει να διατηρείται στεγνό και να μην καλύπτεται από την πάνα. Κατά την απόπτωση του ομφαλού, ένα μικρό τμήμα κοκκιώδους ιστού μπορεί να παραμείνει στη βάση. Η καυτηρίαση με νιτρικό άργυρο αποτελεί θεραπεία αυτού και εκτελείται από τον παιδοχειρουργό. Μεγαλύτερα κοκκιώματα με μίσχο μπορούν να απολινωθούν με ράμμα και να αποπέσουν μόνα τους. Μικρές σταγόνες αίματος παρατηρούνται φυσιολογικά κατά την αποκόλληση και την απόπτωση του.
Η παρατήρηση εκκρίματος, οσμής ή ερυθρότητας στην περιοχή του ομφαλού πρέπει να εκτιμηθεί από παιδοχειρουργό, διότι ενδέχεται να υποκρύπτει ομφαλίτιδα.
 

Ο Ηλίας Αλεξίου, είναι Χειρουργός Παίδων στο Νοσοκομείο Metropolitan στην Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  opaidoxeirourgos.gr ή καλέστε στο 210 4807022 & 6945995542 

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.